dissabte, 23 de gener de 2010

La força de la imaginació


No parem de sentir en els mitjans, tant convencionals com digitals, la lluita que mantenen alguns per protegir els drets d’autor, en un esforç per continuar obtenint ingressos de fonts que creiem que estan apunt d’esgotar-se.

Per posar només algun exemple, en el programa “El secret” del passat dijous es va comentar amb una autoritat de l’SGAE l’absurditat de cobrar-li a un casal d’avis una quota trimestral de 61,80 euros per tenir una televisió.
En el mitjans digitals, la famosa Disposició Final Primera de la Llei d’Economia Sostenible, que facilita la persecució de les webs que faciliten les descàrregues per Internet, és present gairebé cada dia en alguns dels blogs més seguits del país.

La sensació que tinc és que una de les conseqüències de la crisi que estem passant és fer diners de manera fàcil ja no ho serà tant. No estem disposats a pagar per allò que no ens dóna un rendiment immediat, o per allò que trobem abusiu.

Per tant, si realment vols buscar un camí que et porti a sobreviure, caldrà que cerquis noves fórmules. I fins i tot en els temps que corren en trobem exemples demolidors.

La recaptació rècord d’Avatar és un d’aquests exemples, en que la imaginació i l’esforç per reinventar-se tenen fruit. Està clar que el cinema podia intentar seguir vivint de la persecució a les descàrregues i de la política amenaçadora de cànons i quotes de les societats d’autors. La pregunta era fins quan. L’intent del cine 3D, d’oferir alguna cosa diferent a la que tens a casa, és sens dubte un camí més intel.ligent. I més si et trobes amb creacions imaginatives com Avatar que segurament marcarà un punt d’inflexió com en el seu dia va ser Star Wars.

La decisió arriscada d’invertir en una pel.licula diferent ha estat un èxit. Potser el més arriscat és precisament no voler còrrer aquests riscos i intentar viure del passat, que ja no existeix.

3 comentaris:

 1. A més, en un dels blogs de la Harvard, ens asseguren que els avatars ens poden ser molt útils, també a la feina...

  http://blogs.hbr.org/cs/2010/01/avatars_at_work.html

  ResponElimina
 2. "A més, en un dels blogs de la Harvard, ens asseguren que els avatars ens poden ser molt útils, també a la feina..."

  Aquest darrer comentari... pren encara més sentit després de la noticia d'avui respecte a la nova data de Jubilació proposada. Ens cal Avatars ja!

  En quant a la resta del article, tens tota la raò. Aquesta nova película ha fet que tingui ganes de tornar a anar al cine. Baixar-se aquesta película ja no te sentit. Però a més, m'ha tornat les ganes també per altres películes no 3D. El que compta sempre al final es la qualitat del treball ben fet (que ja sabem que no te fronteres).

  ResponElimina
 3. @andreu:
  Potser sí que té sentit baixar-la... i encara et diria més, potser fins i tot te la haurien de deixar tornar a veure a casa quan vulguis, amb un vídeo on-demand fent servir la banda ampla.
  O no la hem pagat ja? D'acord, una part de l'entrada és per la sala de cinema, però l'altra és per la peli...
  Potser així incentivaríem més anar al cine i menys les descàrregues poc legals.

  Nous models! Necessitem nous models, my friend!

  ResponElimina